Emelie om abort

Abort blev, för er som inte vet, lagligt i Sverige 1938. Det har alltså inte varit lagligt för oss kvinnor (och icke-binära som kan bli gravida), i ens hundra år. Det är en väldigt, väldigt kort tid på det stora hela. Det är en livstid för den som lever länge. Abortlagen vi har idag stiftades 1974 och den har förändrats en del genom åren. Till exempel fick en bara göra abort på 40-talet om det innebar fara för kvinnans liv. Idag har vi rätt till fri abort till och med v. 18 (många länder har 10 och 12) och det tänker jag försvara med mitt liv. Det är desto mer man tänker på det, alldeles vansinnigt att det sitter gubbar (och tanter) med makt som tycker att det är ett alternativ att rösta igenom en lag som endast påverkar de som kan föda barn, till störst del kvinnor. Det är kvinnohat. Men precis som Sverigedemokrater nödvändigtvis inte måste vara rasister (vi kommer till det sen) så behöver inte de som vill inskränka på aborträtten vara kvinnohatare. Jag skall reda ut alltihop strax.

Idag har vi rätt till abort till och med slutet av vecka 18, och därefter fram till och med vecka 24 måste vi ansöka om tillstånd av socialstyrelsen. Till och med vecka 12 utför man en abort medicinskt då man blöder ut fostret (det vill säga med hjälp av tabletter), och därefter genom en så kallad "skrapning". Det är ungefär lika roligt som det är. Hur jag vet det? Det tar av någon anledning emot att skriva, och egentligen inte eftersom jag anser att det är privat, utan mer eftersom jag vet att känslor och åsikter kring abort är så ofantligt starka hos människor. Men jag har gjort abort. Inte en gång heller, utan två. Jag skall berätta mer om det senare.

Efter vecka 22 behövs tillstånd då socialstyrelsen anser att fostret kan leva utanför livmodern. Nu menar Sverigedemokraterna att abortlagen är förlegad och behövs uppdateras eftersom det görs medicinska framsteg hela tiden och att chansen att fostret överlever utanför livmodern hela tiden ökar eftersom vården blir bättre och forskning går framåt. Anledningen till varför det inte är ett hållbart argument till varför SD vill sänka den fria aborten från v. 18 till v. 12 att det gjorts medicinska framsteg sen lagen stiftades skall jag förklara nedan.


De vanligaste argumenten för att rätten till fri abort skall sänkas från v. 18 till v. 12

"Men det är ett LIV. Det kan överleva utanför livmodern tidigare nu!"

Vad som är ett liv och inte är ett liv är oerhört förankrat i våra grundvärderingar. Grundvärderingar är sådana som rör åsikter kring familj, sexualitet, sex och så vidare. Det är sådana värderingar som blir till tidigt i livet och som man kanske inte väljer att tro på, utan som händer en. Det finns säkert vissa åsikter du har som du inte kan förklara med annat än "jag bara tycker det". Precis som homofober ofta bara "tycker det känns fel", utan att ha något sakligt argument till varför det skulle vara det (det finns inget sådant argument förresten). Du blir helt enkelt mer eller mindre född in i att tycka eller tänka på ett visst sätt genom att formas av den miljön du växer upp i och de normer som råder i din närhet.

Någonstans måste vi bestämma oss för att vi människor som lever (utanför en livmoder) någonstans är det viktigaste att ta ansvar för. Givetvis skall en abort alltid utföras etiskt korrekt efter alla regler som finns. Men att vi måste anpassa lagen, alltså antalet veckor efter de medicinska framstegen funkar inte riktigt. Vad händer till exempel i framtiden då, när det ponera kanske skulle vara möjligt att ett foster skulle kunna överleva utanför livmodern från och med vecka 4? Det är väl kanske osannolikt men om vi skall basera våra lagar på det så måste vi också tänka i de banorna. Liten side note också: Våga inte påstå att ett foster är ett liv och därför är emot fri abort om du inte har några problem med att äta döda djur som avlivats för att tillgodose konsumenten. Förra året skedde 94% av alla aborter innan v. 12. Det är således inte ett jättestort "problem" om nu Sverigedemokraterna syftar till att få ner antalet aborter. Då kan de till exempel satsa mer på sexualundervisningen i skolan, förslagsvis.

"Abort skall inte användas som ett preventivmedel!" 

Hur många känner du som faktiskt njutit av en abort, och använder det som ett preventivmedel? Jag har aldrig träffat någon nämligen. Fri abort till och med v. 18 måste få finnas som ett skydd. Ett skydd mot att behöva ha en särskild anledning till varför man inte vill sätta ett barn till världen. Inte bara är det viktigt för till exempel väldigt unga som blir gravida och inte är redo att varken ta hand om ett barn, föda ett barn eller gå igenom den psykiska processen och kanske upptäcker graviditeten väldigt sent så måste det också finnas för de personer som inte är redo trots att de har de "rätta förutsättningarna". För inget barn förtjänar att komma oönskad till den här världen. En abort är oerhört påfrestande både psykiskt och fysiskt. Det gör ont, man behöver ta ledigt från jobb/skola och det kan i värsta fall uppstå komplikationer (väldigt ovanligt). Det är ingen som använder abort som ett preventivmedel, och om det förekommer så är det en oerhörd minoritet. Alla skall ha möjligheten att skapa de förutsättningar de önskar innan de blir föräldrar.

"Det är oansvarigt!"

Att tycka att det är oansvarigt är att utöva slut shameing. Det vill säga att du skammar den personen som haft sex och blivit gravid. Det finns oändligt med anledningar till varför man kan hamna i en sådan situation. För mig var det okunskap första gången och andra gången så var det på grund av att min menscykel inte var tillräckligt jämn för att kunna använda sig av "säkra perioder". Jag är en av de som inte tål preventivmedel, nämligen. Därför är risken lite högre att jag kan eventuellt bli gravid. För att jag är allergisk mot hormonet. Jag blir deprimerad, blir sjuk i ångest och det är ett helvete att ta sig upp ur. Utöver det så finns det ganska många fler anledningar till varför en oönskad graviditet kan uppstå. Till exempel kan en kondom gå sönder, man kan bli gravid trots preventivmedel. Man kanske blir våldtagen. Man kanske har sex på fyllan och inte minns. Man kanske inte vågar säga nej. Man kan vara psykisk sjuk och sakna konsekvenstänk. Om det är oansvarigt så är det lika oansvarigt för män som inte använder kondom vid samlag, för hur skall de egentligen veta? Och som ni säkert förstår så är det helt jätteomöjligt att ha ett system där vi bestämmer när det är okej med abort och inte. Vi lever i praktiken och inte i en teoretisk utopi.


Som jag tidigare skrev bör inget barn födas mot livmoderbärarens vilja. Inget barn skall behöva födas in i missbruk, i misär, eller av en förälder som inte vill ha barnet. Att sänka den fria aborten till 12 veckor från 18 kommer att leda till att fler kvinnor kommer behöva föda mot sin vilja, och det sänder också ett tydligt budskap om att våra rättigheter som kvinnor starkt nedprioriteras. Var och en skall ha möjligheten att själva bestämma över sin reproduktion, och med en skärpt fri aborträtt så ökar också risken för att flera osäkra aborter utförs, vilket utsätter kvinnan för större fara och risk att drabbas av komplikationer på grund av bristfällig eftervård. Kvinnor dör på grund av det, runt om i världen. Det här är en kvinnofråga, ingenting annat, och definitivt ingenting som någon man skall ha makten att bestämma över som aldrig kommer att behöva ta ställning i frågan. Här kan jag känna lite till alla män; om du inte tycker rätt kan du hålla käft. Tyvärr. Däremot är jag oerhört villig att ta debatten med någon annan person.

Jag är, såklart, väldigt glad att jag hade möjligheten att så enkelt kunna göra abort och jag känner mig trygg i ett land där jag vet att jag har rätten till min egen kropp utan att någon myndighet har rätt att bestämma över den. Men som jag nämnde ovan är inte alla abortmotståndare, eller de som förespråkar en skärpt lag kvinnohatare. Däremot saknar de förståelse, empati och kunskap att sätta sig in i vilka konsekvenser det skulle få på det stora hela. De saknar även förmågan att se objektivt på debatten och agerar till störst del på egna känslor, värderingar.

SVERIGEDEMOKRATERNA OM ABORT..

Print från SD's avsnitt om abort, där bland annat "skäl" är felstavat.

Det är väl lite ironiskt att de menar på att respekten för människovärdet är centralt för SD, ja det är det.

Det är egentligen bara SD som tar ställning och har ett konkret förslag på kring hur "minskade aborter" skall uppnås. Problemet är bara att de vill göra det på ett sätt som gör våld på kvinnans rättigheter, och friheter. Såhär tycker övriga partier. Även KD vill se färre aborter i Sverige, men har inget förslag på hur det skall uppnås.

VÄNSTERPARTIET

LIBERALERNA

KRISTDEMOKRATERNA

SOCIALDEMOKRATERNA

CENTERPARTIET

Tyvärr hade Miljöpartiet inget uppdaterat om abort sedan 2014 på deras hemsida. Moderaterna hade inte ens med "abort" som en kategori under deras "A-Ö". Jag har mailat dem och frågat varför. De flesta partier har så kallade "A-Ö" där du kan kolla upp exakt vad varje parti tycker om till exempel skola eller feminism. Bra va?

Att tillägga är även att som abortlagen ser ut nu så har alla i Sverige rätt till fri abort oavsett medborgarskap, tänk på det!

Säg till om jag missat något, jag har försökt vara så pedagogisk jag bara kan!

Puss & Kram
E

Gillar

Kommentarer

ineees
ineees,
Wow Emelie, du gör något riktigt vettigt. Uppskattar verkligen det här! Har debatt imorn i skolan om jämställdhet, abort bl.a, så detta var så hjälpsamt. <3 Kram
nouw.com/ineees
emelieolssons
emelieolssons,
Vad roligt att höra! Hoppas att debatten går bra. Kram!
nouw.com/emelieolssons
Victoriafredriksson
Victoriafredriksson,
Tycker det du skriver är så jäkla bra! heja dig alltså. Sen jobbar jag själv med prematurfödda och att ett liv skulle kunna räddas i v.12-18 är direkt overkligt och jag har väldigt svårt att föreställa mig att det någonsin kommer kunna ske, därför ej ett hållbart argument för att vilja sänka abortgräns. Nej fy. Du har så rätt i de du säger! snyggt!
nouw.com/victoriafredriksson
emelieolssons
emelieolssons,
Tack snälla för det och skönt att få lite uppbackning av någon som har mer insyn! Kram!
nouw.com/emelieolssons
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229