Politikvecka på bloggen!

På söndag är valdagen. 2014 fick jag rösta för första gången och jag röstade som många andra, utefter vad andra röstade. Inte röstade jag som mina föräldrar, nej. Inte heller som mina vänner. Ärligt talat, och jag har berättat om det förut, så dejtade jag en kille i MUF (moderaternas ungdomsförbund) och efter en mycket noggrann (inte) analys, så valde jag därför att lägga min röst på Moderaterna. Dåvarande partiledare Fredrik Reinfeldt hade en minst sagt kärleksfull och något förtrollande aura. Sen så tyckte jag att skolan var viktig också, det var en hjärtefråga i det valet. Tyckte också förstås att konceptet med att betala hög skatt sög, jag menar jag som ung och arbetande ville ju ha så mycket pengar av min lön jag bara kunde få. Kan fortfarande till viss del hålla med om det förstås, eftersom mycket av vår skatt läggs på en satans massa skräp som nån ful fontän med coola lampor eller så. Nån staty för flera miljoner av något abstrakt ingen någonsin pallar ta reda på vad det är. Men mer om det senare.

Eftersom jag, som många andra, tycker att man är en idiot om man inte röstar eller säger att man inte "bryr sig", så måste väl jag också ta mitt ansvar och använda min plattform likaså. Kanske går någon av er i tankarna att inte rösta. Om du först och främst tänker att du inte vill rösta på grund av att du inte är insatt, du har en heeel vecka på dig! Jag lovar dig att om du bara tar en kvart om dagen att läsa på om de olika partierna samt läser partiprogrammen så kommer du att bli klokare. Det är absolut inte för sent och det finns till exempel podcasts att lyssna på som "800K" och "Allt du velat veta" där de träffar de olika partiledarna. Även partidebatterna brukar vara enkla att förstå sig på.

Om du är av åsikten att du inte bryr dig så är det bara för att du inte förstått att du faktiskt bryr dig. Och jag fattar det, för jag var likadan tills jag ju insåg att vänta lite nu - jag ÄLSKAR ju att tycka till om saker. Det är ju också faktiskt det jag gör. Tycker, ifrågasätter och tar ofta debatten om precis allt. Det som ligger mig varmast om hjärtat i år är till exempel bland annat missbruksvården, psykisk ohälsa som folksjukdom, skola, intergration och LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Det finns mer förstås, och jag är övertygad om att du som säger att du inte bryr dig tycker någonting om minst ett av dessa ämnen även om det kan vara svårt att bilda sig en helhetsbild och sedan applicera det på det parti som faktiskt sedan också stämmer överens till störst del med det du tycker.

För att du måste bry dig. Det är ditt ansvar att bry dig. Och med stor sannolikhet så kommer du inom de närmsta fyra åren ångra dig ifall du inte röstar. Rösta dock inte "bara för att", rösta med hjärta och hjärna. Jag kommer de närmsta dagarna att posta inlägg uteslutande om politik. Om vart jag står i abortfrågan, vad jag tycker om Sverigedemokraterna, feminism och vilket parti jag slutligen sedan kommer att välja att rösta på när denna veckan är slut. Finns det någonting du tycker att jag skall ta upp?

Mitt mål är inte att efter denna vecka få någon att tycka eller tänka som jag, det vill jag vara tydlig med. Mitt mål är att någon som kanske inte tänkt att rösta faktiskt gör det. På vilket parti du vill. Sedan är jag givetvis partisk när jag skriver, eftersom jag har MIN politiska ståndpunkt. Men jag skall försöka att vara så nyanserad jag bara kan. Säg till om jag misslyckas med det.

För såhär är det. Politik ÄR svårt. Politiker talar i onödigt krångliga termer och man kanske gäspar en och annan gång när det pratas trängselskatt eller NATO. Men låt inte din möjlighet att påverkar valet gå till spillo för den sakens skull.


obs! Detta är ett tidsinställt inlägg.

Puss & Kram
E

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229